Over geen energie, werkdruk, burn-out en bore-out.

06-10-2018

Het coachtraject met Elsa.

‘Ik zie niet meer hoe ik het allemaal moet doen. En ik ben zo moe!’
Met tranen in haar ogen kijkt Elsa me aan. Ze zit in een rustige maand in haar werk. Waar het de andere maanden altijd superdruk is. Nu verveelt ze zich. Ze voelt zich nutteloos, ongezien en waardeloos. Ze sleept zich naar haar werk. En aan het einde van de dag sleept ze zich weer terug naar huis. Het is zwaar. Het rustig op je werk hebben. ‘En als het druk is?‘ vraag ik. ‘Hoe voel je je dan?’ Elsa snuit haar neus in het zakdoekje dat ik haar voorhoud en zucht diep. ‘Dan weet ik tenminste waarom ik doodmoe ben aan het einde van de dag. Dan ben ik non-stop bezig geweest de hele dag, en toe aan uitpuffen op de bank. Het enige waar ik dan misschien nog de bank voor af kom is een lekker potje voetbal.’

Elsa worstelt met de balans in haar werk.
In drukke tijden, maar ook op rustige momenten. Het is hollen of stilstaan. En dat vreet energie. Ze is bij me omdat ze daar verandering in wil aanbrengen. Ze baalt van het gebrek aan energie dat ze ervaart nu ze voor het overgrote deel van de dag achter een bureau zit. Terwijl ze vroeger op hoog niveau voetbalde en nooit moe was. Nu is ze halverwege de dag vaak al doodmoe. Ze heeft gehoord van burn-out en bore-out. Dat wil ze graag voor zijn. De grote vraag is hoe. Die stelt ze mij dan ook. ‘Oh, en kunnen we dan ook gelijk aan de slag met mijn zelfvertrouwen?’ Vraagt ze. Dit is een van haar eerste serieuze banen op niveau en ze voelt zich erg onzeker tegenover al die ervaren slimme collega’s. Ze heeft wel een mening, maar vraagt zich af of die wel terecht is en durft deze al helemaal niet te uiten. Als gevolg daarvan trekt ze zich nog meer terug achter haar bureau en doet haar werk. Of haar collega’s met dezelfde problemen worstelen weet ze niet. Daar wordt niet over gepraat.

4 gesprekken hebben we. Dat is genoeg om de balans terug te vinden.
Op rustige en op drukke perioden in haar werk. Ze heeft werk wat ze lastig vindt op specifieke momenten in haar agenda gepland, en kan zich daar op die beperkte momenten heel goed toe zetten. Belangrijker nog, ze heeft werk toegevoegd waar ze echt warm voor loopt. Haar werkgever stond hier meer dan open voor en haar collega’s zijn dankbaar voor het werk wat ze hen uit handen neemt. Hierdoor loopt ze niet langer leeg op de moeilijke taken in haar werkpakket. En ziet ze haar eigen meerwaarde voor haar team. Elsa weet nu beter waar en wanneer ze regeldingen het best kan oppakken. En hoe en wanneer ze juist ruimte maakt voor de creërende component van haar werk. Ook is ze eindelijk haar email de baas. Ze kiest specifieke momenten waarop ze er mee aan de slag gaat. Hierdoor wordt ze niet langer de hele dag afgeleid van haar werk door op-ploppende mails. Dat helpt haar te focussen op haar ‘echte’ werk. De rustige tijden weet ze nu beter te benutten. Ze neemt daar de tijd voor vak-trainingen en de batterij opladen. Zelfs zonder schuldgevoel. Zo kan ze in piektijden vol energie aan de slag.

Stoppen met werken aan een ruk door
Misschien is de grootste stap voor Elsa wel het bewust terugschakelen uit de doe-stand. Zo voorkomt ze dat ze aan een ruk doorgaat om vervolgens halverwege de middag doodmoe alle productiviteit kwijt te zijn. Korte terugschakeloefeningen helpen haar daar goed bij, waarbij ze haar sportieve achtergrond weet in te zetten om te ontspannen en op te laden. Hierdoor heeft Elsa s’ avonds nog energie genoeg om te voetballen, af te spreken met vrienden en familie en zelfs om vrijwilligerswerk op te pakken. Het mooie is dat met vrienden en collega’s de gesprekken steeds vaker gaan over werkdruk en energie-management. Elsa durft zichzelf te laten zien, en daardoor worden de mensen om haar heen ook steeds openhartiger. Mooi toch?

Wil jij net als Elsa ook meer energiebalans op je werk?
Ik geef je nu de mogelijkheid voor een gratis persoonlijk adviesgesprek. Hierin kijken we samen naar waar je tegenaan loopt, wat je eigenlijk zou willen, en hoe je daar kunt komen. En mocht ik denken dat ik je daarbij kan helpen, dan vertel ik je ook hoe dat er eventueel uit kan zien. Meld je hier aan voor dit gratis persoonlijk adviesgesprek. Dan neem ik op korte termijn contact met je op.

Hartelijke groet,
Marijke