Baas over je tijd; utopie of haalbaar?

20-07-2016

Ken je dat? Je dag is voorbij, je hebt keihard gewerkt, maar op de een of andere manier is je to-do-list nooit klaar aan het einde van de dag. Sterker nog, je begint eraan te wennen dat je altijd onder een bepaalde druk aan het werk bent. Je merkt wellicht al wat stresssignalen op, maar zegt ook dingen tegen jezelf als ‘kom op, even doorbijten!’, ‘als ik nou een avondje doortrek, dan ben ik weer bij’.

Wijsheden uit onze jeugd
Herkenbaar hè? We zijn met velen precies op dezelfde manier geprogrammeerd in onze jeugd. Onze programmering bestaat uit wijsheden van onze ouders en grootouders. Zijn we allemaal niet opgegroeid met opmerkingen als ‘Niet klagen maar dragen’ en ‘Je stopt pas als je werk klaar is’? Of wat dacht je van 'Je bent zelf verantwoordelijk voor je succes’  en ‘Steek vooral je hoofd niet te ver boven het maaiveld uit’? Deze programmering was wellicht heel zinvol in de tijd van onze ouders. Maar inmiddels heeft de enorme ontwikkeling op gebied van informatie- en technologie onze maatschappij voorgoed veranderd. De wijsheden van onze ouders zitten ons nu juist in de weg! Immers pas stoppen als alles klaar is?! Het is nooit meer klaar!

24/7 bereikbaar
Tegenwoordig is informatie niet alleen maar beschikbaar op werkdagen tussen 9 en 17. Nee, informatie blijft de hele dag binnenkomen. 24 uur per dag! Jouw klanten weten je ook na 17 uur te bereiken via social media of per app. Terwijl je slaapt krijg je twee nieuwsbrieven waar je eigenlijk nog op moet reageren. Of wat dacht je van een aantal vrij urgente mails om 03.00 uur?! En dat alles wordt vaak nog met een helder ‘PING’ aangekondigd door je smartphone, die tegelijkertijd als wekker dient en dus altijd aan staat. Als je wilt is er elk kwartier een nieuwe kans of mogelijkheid om in te springen. Je werkstroom groeit en groeit en je agenda wordt steeds voller.

Ontspannen of overspannen?
Als je op deze basis blijft werken hollen je prestaties achteruit en haal je jouw doelstellingen niet meer. Uiteindelijk is zelfs een burn-out mogelijk. Je stresssysteem in je lijf is overstuur door langdurige blootstelling aan de stress die het werken op deze manier met zich meebrengt. Ontspannen wordt steeds lastiger. Hoe vaak zit jij ’s avonds achter de tv weer een avond weg te zappen? Hoe vaak betrap je jezelf op even een spelletje spelen op je telefoon en voor je het weet is er weer een uur van je tijd verdwenen? Uitgerust zijn lukt bijna niet meer.

Nieuwe wijsheden
Kortom, het moet anders! En het goede nieuws is, het kán ook anders! De huidige informatie- en technologiemaatschappij hoeft geen bedreiging voor onze gezondheid te zijn. Er liggen juist enorme kansen om te creëren, mits je weet hoe met de continue stroom van informatie en acties om te gaan. We moeten ons niet meer laten leiden door de wijsheden van vroeger. Laten we onze eigen nieuwe wijsheden maken. Wijsheden die passen in de huidige tijd. Zodat we weer baas zijn over onze eigen tijd!

Meer weten? Neem dan contact met ons op.