En hoe het anders kan (als je durft)
Energieslurpers
‘Als ik sollicitatiegesprekken moet voeren en ik na 5 minuten al weet dat de sollicitant het echt niet gaat worden.’ Max zucht diep bij de gedachte aan die situatie. We spelen het Zacht Werken spel en bespreken met zijn team wat voor werkzaamheden heel veel energie kosten. En waarbij je het gevoel hebt dat het nergens toe leidt. Max vertelt verder: ‘Zodra ik het weet verlies ik mijn belangstelling. Ik moet dan nog vragen stellen, reageren op wat iemand zegt. Uitleg geven over de organisatie en het team. Onze werkwijze toelichten. En nog erger… belangstelling veinzen en doen alsof het niet allemaal al duidelijk is. Gek word ik ervan! Ik erger me dan zelfs aan mensen, terwijl dat eigenlijk niets met hen te maken heeft. Zo vermoeiend! Zeker als ik een hele dag gesprekken voer. Uiteindelijk gaan er meestal maar 2 kandidaten door. De rest van de tijd is dus gewoon weggegooid. Doodmoe rol ik na zo’n dag dan het kantoor uit. Geïrriteerd en al. En ‘s avonds komt er ook niets zinnigs meer uit mijn handen. Weg is al mijn energie! Ik zou willen dat dat anders kon. Maar já, het hoort er nu eenmaal bij. Voor veel managers is dit een herkenbare – en regelmatig terugkerende- situatie. Weet jij hoe het anders kan?
Het kan ook anders
Stel je voor dat het wél anders zou kunnen? Hoe zou het zijn als deze gesprekken niet al je tijd opslokken? Je alleen nog maar gesprekken zou voeren met geschikte kandidaten? Waar je juist energie van krijgt? Of stel je voor dat je het direct kan aangeven als je al weet dat iemand niet past op de vacature of bij het team? Dat je in de trant van Holland Got Talent óók zo’n knop met een grote X zou kunnen indrukken. In plaats van toch een uur doorpraten, zou je dan tussendoor je mails kunnen bijwerken. Of een medewerker kunnen spreken die je nodig heeft. Of even een korte pauze kunnen inlassen om met dingen aan de slag te gaan die ertoe doen. Je energie zou bij je blijven in plaats van door je vingers te glippen. Je komt dan s’avonds met een goed humeur thuis én je hebt nog energie over om wat leuks te gaan doen. Zoals sporten, met je kinderen een spelletje doen, tuinieren, of genieten van gezelligheid met vrienden of familie.
Onvoorstelbaar?
Nee hoor, dat kán best! Jij kiest namelijk waar je aandacht aan schenkt. Elk moment van de dag opnieuw. Je kan doen wat jij wilt doen. Jouw tijd is immers van jou. Van niemand anders. En alleen jijzelf bepaalt waar je prioriteit aan geeft. Waar je jouw tijd en aandacht aan schenkt. Dat betekent wel dat je keuzes moet maken. En juist dat kiezen vinden we zo lastig. Want we zijn zo gewend om te doen wat we denken dat hoort. En om te doen wat we dénken dat anderen van ons verwachten. Daarmee geven we de regie over onze tijd uit handen. Aan anderen. Met de beste intenties beland je zo in een energielek. Want zodra je het gevoel hebt dat je overgeleverd bent aan iets -zonder dat je er zelf iets aan kunt veranderen- kom je met driedubbele salto rechtstreeks in de spiraal van machteloosheid terecht. En die kost bergen energie!
Eigen baas over je tijd en energie
Eigen baas over je tijd en energie worden, dicht zo’n energielek. En dat kan iedereen. Je hoeft alleen maar te kiezen wat je met je tijd doet. Je kan er dus voor kiezen om direct afscheid te nemen van een sollicitant die het niet gaat worden. Dat kan met een Hollands Got Talent stopknop. Maar ook op een veel leukere manier. Kies een voorselectiecommissie die de eerste selectie doet. Kies daarbij voor een groep medewerkers die dat hartstikke leuk vinden. Of kies voor video sollicitaties. Iedereen stuurt een opgenomen pitch in. Of, nog gedurfder, vertel direct na 5 minuten of je het ziet zitten of niet met de betreffende kandidaat. Ook al heeft een sollicitant een eind gereisd voor dit gesprek, of misschien vrij genomen. Hij zal het waarderen als hij weet waar hij aan toe is. Hij kan vervolgens zijn eigen tijd óók spenderen aan zaken die voor hem wél tot resultaat kunnen leiden. Wees duidelijk zodra dat kan. Dat is respectvol en bespaart iedereen veel tijd en energie!
Durf jij?
Durf jij verantwoordelijkheid te nemen over jouw tijd en aandacht? En je eigen energie te managen? Beantwoord dan ook eens de vraag die Max beantwoordde:
- Wat voor werkzaamheden doe jij die je erg veel energie kosten?
Wees niet bescheiden, beschrijf eens helemaal welke aspecten je zoveel energie kosten en waarom. - Brainstorm vervolgens vrijuit over de vraag hoe je die werkzaamheden zou kunnen vormgeven of hoe je ze anders zou kunnen organiseren?
Liefst op zo’n manier dat deze taken je niet meer zoveel energie zouden kosten, of zelfs energie kunnen geven.
Wees gedurfd en laat je niet begrenzen. In brainstormsessies is alles geoorloofd. - Lukt het je niet om een haalbare manier te vinden? Zorg dan dat je in je planning voor en na deze energie slurpende werkzaamheden iets doet waar je energie van krijgt. Dat kan een korte pauze zijn, een wandeling buiten, even kletsen in de koffiehoek met je collega’s, of juist een taak die je altijd superleuk vindt en waar je veel energie van krijgt.
Deze simpele oefening geeft je al snel veel meer ruimte en energie. En daardoor behaal je je resultaten met veel minder moeite. En met veel meer plezier!
Wil je meer lezen over zacht werken? Kijk HIER voor al mijn artikelen over zacht werken. Ben je daarna nog niet uitgelezen? Bestel dan HIER het boek “een zaak van zacht werken’. Het is geschreven door dr. Ir. Ellen de Lange-Ros, en bevat een persoonlijk voorwoord van mij over mijn persoonlijke link met Zacht werken.
Ik wens je veel zacht werken resultaat toe!
Marijke Hoekstra
- Login om te reageren