Dat zal je helpen, gestreste luiwammes zonder ruggengraat.

19-02-2019

Stressvrij werken volgens de Grip methode.

Rick Pastoor, auteur van het boek Grip, vertelt hoe je stressvrij kunt werken. Een vier pagina tellend artikel in managementboek magazine geeft een inkijkje in het gedachtegoed van de auteur. Ik lees echt wel een paar mooie uitspraken, zoals ‘Beperk het gebruik van email tot een paar momenten per dag.’ of ‘De meeste mensen laten zich leiden door de waan van de dag, zonder na te denken over wat wij werkelijk willen doen.’ Eens Rick. En top, een artikel met prachtige foto’s in managementboek magazine. Gefeliciteerd man! 

Toch ben ik het grondig oneens met Rick. 

En dat ligt vooral aan zijn oplossingen. Zoals een strakke agenda voeren en een dito takenlijst. Die je dan beiden gedisciplineerd uit moet voeren. Dit soort oplossingen zijn precies de reden dat mensen niet durven praten over werkdruk en werkstress. Ze roepen het gevoel op dat je -wanneer je overloopt door werkdruk of stress- gewoon niet zo goed bent in plannen en efficiënt werken. Dat het dus je eigen domme schuld is dat je onvoldoende discipline hebt om je aan je takenlijst te houden. Het is een teken van zwakte, die stress van je. En de oplossing is harder werken met meer discipline. Dat zal je helpen, jij gestreste luiwammes zonder ruggengraat. Dikke onzin vind ik dat! 

Controle geeft een gevoel van veiligheid. Maar dat is slechts schone schijn.

Controle is de manier waarop we de onzekere en snel veranderende wereld willen bedwingen. Zodat we weer houvast hebben, in plaats van overgeleverd te zijn aan de dingen die ons van buitenaf overkomen. Maar jongens, dat is een schijnveiligheid! Want we weten helemaal niet hoe de wereld er over tien jaar uit ziet. Bedenk maar eens, tien jaar geleden konden we ons niet voorstellen dat we alle informatie van de wereld elk moment van de dag tot ons konden nemen. We wisten niet eens wat een smartphone was! Zo hebben we ook geen idee wat er de komende jaren op ons af komt qua technologische mogelijkheden en ontwikkelingen in de wereld. Laat staan dat we de impact op ons leven kunnen voorspellen of tja… kunnen beheersen. Controle is een illusie.

Life isn’t about waiting until the storm to pass. It’s about learning how to dance in the rain. 

En leren dansen in de regen doe je niet door het monster van het werkende leven te willen bedwingen door nog meer structureren en beheersen. En jezelf nog harder voor je kop slaan als dat onvoldoende helpt zeker? Nope. Werkt niet. En als iemand het geprobeerd heeft ben ik het wel. Maareh, wat werkt dan wel? 

Stuur je interne criticus met pensioen en wees eens wat liever voor jezelf.

Leer liever te zijn voor jezelf. Stuur die interne criticus met pensioen en heb wat compassie met jezelf. Het is niet raar dat werken in dit informatietijdperk stress oplevert en je zoekende bent naar hoe je de dingen anders kunt doen. Maar harder werken en doordouwen helpt je rechtstreeks richting een burn-out. Kijk maar naar de cijfers, 1 op de 6 werkende mensen worstelt met burn-out klachten. 1 op de 6! Je bent dus niet alleen. Denk daar maar eens aan als je in een vergadering de groep rondkijkt. 

Zacht Werken is ook wat liever zijn voor jezelf.

In plaats van nog harder werken kun je beter leren hoe je zacht kunt werken. Zacht Werken is werken op basis van je energie. Vanuit ontspanning en aandacht werken aan precies die dingen die ertoe doen. Met tijd in overvloed. En het mooie is, je hoeft je planningen niet nog strakker aan te trekken. Je leert juist je volle aandacht te geven aan precies die dingen die belangrijk zijn op dat moment. Zonder rennen en vliegen dus. Zonder die zweep over je eigen rug te halen als je aan het einde van de dag geen ellenlange to-do list hebt afgewerkt. Zacht werken betekent je energie managen in plaats van die eindeloze to-do list. Dat levert namelijk veel meer op. En is nog leuk ook.

Direct lucht in je overvolle agenda? 

Wil je ook liever zijn voor jezelf?  Schrijf je dan in voor mijn relaxt leven en zacht werken tips. Geeft snel lucht in je drukke agenda. Allemaal zonder zweep ;-)