Hoe gooi je je leven om?

30-04-2024

“Alles is k*t. Iedereen heeft het leuk, behalve ik. Ik voel me vastzitten en weet niet hoe ik hieruit kom. Ik wil DIT niet meer, maar weet ook niet WAT ik WEL wil. Ik krijg niks meer voor elkaar. Alles lijkt als een kaartenhuis in elkaar te storten. Ik val zometeen door de mand en wat dan?!”

Ik hoor het vaak. Het is onlosmakelijk verbonden met je proces van bewustwording.
Van erkennen dat je niet gelukkig bent met waar je staat in je leven. Maar je ondertussen nog niet weet wat je wel wilt en vooral HOE je daar gaat komen.

Mijn nieuwste groep is net begonnen aan een 6 maanden durend proces waarin ze zichzelf gaan heruitvinden, met behulp van EMF (weten wat het is? Kijk hier: https://marijkehoekstra.nl/emf ) En gedachten zoals hierboven spelen vaak in het begin van het proces een grote rol.

Dat heeft te maken met in het licht zetten wat tot nu toe vaak onder de oppervlakte verborgen heeft gezeten, en de onlosmakelijke angst die dat oproept, nu het er wel mag zijn. Het voelt spannend, onzeker, onbekend en alsof je houvast verliest. En geen controle meer hebben is superspannend. Soms zelfs angstaanjagend.

Dat maakt dat veel mensen vooral blijven hangen in klagen en mopperen over hun omstandigheden, maar er ondertussen niks aan doen.

Want klagen over je omstandigheden werkt als bizon-kit: het lijmt je onlosmakelijk vast aan juist die omstandigheden die je zo graag zou willen veranderen.

Mopperen over die omstandigheden creëert dus meer van die omstandigheden. (Want alles wat je energie geeft groeit). Net zolang tot je er zo ontzettend klaar mee bent, dat je wél aan de slag gaat met wat daaronder verborgen zit.

Het is een beetje als denken dat een ander huis je wel gelukkig maakt. Of een andere baan. Of een andere partner. Een die niet zo zeurt. Of die wel de was in de wasmand gooit. Of die je wel over zijn schouder gooit en je bemint zoals je nooit eerder bemind bent.
Nou ja, You’ve got the picture ;-) 

Als je denkt dat je je omstandigheden kunt veranderen zonder naar binnen te kijken, zonder het werk aan je binnenwereld te doen, zul je van een koude kermis thuiskomen.

Je kunt NIETS veranderen door ALLEEN in je externe wereld dingen om te gooien.

Je krijgt dan namelijk precies dezelfde patronen terug, maar dan in een ander gezicht, een ander huis, of binnen een andere baan. 

Kortom, als je ECHT verandering wilt in je leven, zul je naar binnen moeten kijken.
DAAR zit het echte werk, maar ook de ECHTE oplossing. Je buitenwereld volgt altijd je binnenwereld. Niet andersom… 

Die stap nemen vraagt grote moed.
Je weet niet wat je tegenkomt. Je weet dat je zult gaan worstelen. Dingen in ander perspectief gaat plaatsen. Je weet niet hoe je je gaat voelen. Of je wel blij gaat zijn met wat je tegenkomt. Of je zult veranderen. Of dat wat je nu kent, nog wel zal passen bij wie je bent. Dat je anders bent dan je dacht te zijn. Dat is superspannend! 

Dus als ik zulke gedachten hoor als “ik weet niet of ik het kan, ik weet niet wat ik ga zien, straks is er niks moois te ontdekken, wat als ik alles fout doe, wat als ik door de mand ga vallen en iedereen ziet dat ik niet zo sterk/slim/leuk ben als ze denken?”, dan weet ik dat iemand er klaar voor is om die binnenwereld te (her)ontdekken. 

Hoe ontzettend bevoorrecht ben ik dat ik iemand dan kan en mag helpen op die ontdekkingstocht naar zichzelf? Want hoe spannend de ontdekkingsreis ook kan voelen, ik weet als geen ander hoe het is als je jezelf hebt (terug) gevonden. 

Hoe fijn het leven dan is. Hoeveel mooie mensen er dan op je pad komen. Hoe heerlijk het is om je leven op JOUW voorwaarden vorm te kunnen geven. Om je hart helemaal open te kunnen stellen. Om werk te doen die bij je waarden past. Om die dingen te doen en ervaren die bij JOU passen. Om te ZIJN wie je BENT.  

DAAR zit mijn drijfveer! Niet alleen vanuit mijn opleiding en vanuit theorie, maar ook vanuit mijn eigen ervaring iemand anders mogen helpen MEER zichzelf te worden. 

Want ik geloof oprecht dat je alleen echt gelukkig kunt worden door te zijn wie je al die tijd al bedoeld bent te zijn. 

Ik ben niet anders dan jij. Ik heb hetzelfde pad gelopen. Ik heb ook moed verzameld. En de sprong in het diepe gewaagd. De angsten gekend. De worsteling meegemaakt. 

Ik hoop dat ik je daarmee inspireer en misschien zelfs de uitnodiging kan zijn voor jou om te beseffen dat het meer dan oké is om je eigen authentieke zelf te zijn. Dat je dan nog steeds succesvol kan zijn. Liefde waard bent. Liefde kan geven. Geluk kan ervaren. En dat je leven echt een stuk fijner kan zijn wanneer je je binnenwereld in lijn brengt met je buitenwereld.  

Durf jij? Of heb je al gedurfd?
Wat houdt je tegen? 

Liefs,

Marijke 

 

Ontvang mijn blogs, nieuwe trainingsdata en tips voor een leven in FLOW voortaan rechtstreeks in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.