En andere fabels die je als bliksemafleider weghouden bij zachter werken
Je wéét het wel
Je wéét wel dat hard werken de oplossing niet meer is. Dat je zult moeten doseren. Dat je óók je batterij weer moet opladen. Dat je je sportavondjes niet telkens af moet zeggen. Dat je ook nog aan yoga moet doen. Of mindfullness. Je hébt het boek “een zaak van zacht werken” gelezen en je weet best dat je meer met je aandacht in het Nu moet blijven. Met aandacht van je geliefden moet genieten. Moet, moet, moet. Echt, je probeert het! Je past al heel wat stappen toe van dat zacht werken. Eigenlijk doe je het al bijna helemaal. Dat zacht werken. Echt!
Zacht werken is veel te moeilijk!
Maar feitelijk…. Is zacht werken veel te moeilijk! Het is eigenlijk ook gewoon veel te vaag. Veel te zweverig voor je. Time-management, dáár zou je veel meer aan hebben. Lekker concreet. Net als even doortrekken als iets af moet. Ha! Daar kan geen zacht werken tegenop, denk je nog. Volgende week begin ik wel weer opnieuw. Nu moét het echt even zo, anders haal ik mijn deadline niet.
Struikelen op je zacht werken pad
Misschien denk jij dat ook weleens, als je weer eens struikelt op je zacht werken pad. Als je hardwerken modus bijna als vanzelf de kop opsteekt. Als je je opnieuw in een adrenaline rush onderdompelt in je overvolle agenda. Of wanneer je je uitpuilende to-do list probeert aan te pakken. En je tegen jezelf zegt dat dit nu eenmaal even nodig is. Het kan gewoon niet anders.
Tot de realiteit je inhaalt
Maar na een aantal dagen merk je je moeheid alweer op. Realiseer je je dat je de connectie met je partner aan het kwijtraken bent. Dat je je sportavondje toch weer hebt laten schieten. Met halve aandacht naar het nieuws hebt gekeken. Terwijl je met je andere halve aandacht vier keer hetzelfde MT stuk probeert te lezen. Voor die vergadering van morgenochtend. Waar je eigenlijk ook al geen energie meer voor hebt.
Zacht werken is ook niet voor iedereen
Het klopt. Zacht werken is niet makkelijk. En daarom ook niet voor iedereen weggelegd. Je hebt er nogal wat moed voor nodig. En doorzettingsvermogen. En het vermogen om fouten te maken. En de kracht om daarna weer op te staan om verder te leren. Het helpt daarbij als je om jezelf kunt lachen. En je met compassie naar jezelf kunt kijken. Je bent lerende. En dat is helemaal oké! Het belangrijkste is dát je leert. En dat gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Gun jij jezelf dit leerproces? Hou jij vast aan dat gewenste toekomstbeeld? Waarin je op basis van je energie werkt? En schijnbaar moeiteloos je resultaten weet te behalen? Waarbij je genoeg energie en aandacht hebt voor andere belangrijke dingen? Je gezonde relaties hebt in je leven? En alle tijd om te doen wat je wilt doen?
Bliksemafleiders
Hou dan vol en vervolg je zacht werken pad. Ook als het moeilijk wordt. Laat je niet afleiden door bliksemafleiders. Je weet wel, die overtuigingen die het zicht op je weg vertroebelen. Die maken dat je wankelt. En voorkomen dat je verder groeit. Om je te helpen deze beperkende overtuigingen te herkennen -en ze te omzeilen- zet ik de hardnekkigste fabels voor je op een rijtje.
De hardnekkigste fabels over zacht werken
-
Fabel: Zacht werken is de zoveelste nieuwe hype
Ja. Zacht werken is een hype. Dat klopt. Maar alleen omdat we Zacht Werken herkennen als hét antwoord op het harde, jachtige, drukke en stressvolle werkende bestaan. Er is steeds meer informatie beschikbaar. En steeds meer werk te doen. Als we niet uitkijken werken we 24 uur per dag. In een snelheid waar we vroeger een leven lang over deden. Dat veroorzaakt stress. Langdurige stress. En dat blijkt ontzettend schadelijk te zijn. Mensen worden er ziek van. Ernstig ziek. Het moét anders. Alleen kunnen we de ontwikkelingen niet terugdraaien. We kunnen wel leren er anders mee om te gaan. Hoe? Door zachter te leren werken!
-
Fabel: Zacht werken is vaag en zweverig
Nee hoor. Zacht werken is gebaseerd op veel verschillende soorten (wetenschappelijk) onderzoek, maar ook op ervaringen en wijsheden van oude geleerden. Zacht werken gaat wel verder dan de eendimensionale rationele insteek. Zacht werken maakt gebruik van hoofd, hart en lijf. Dat is voor sommige mensen vreemd. Of eng. Maar vooral onbekend. We zijn gewend om alles op basis van onze ratio in te steken. Als we daaraan vast blijven houden, benutten we maar 1/4e van onze hersencapaciteit! Met zacht werken leer je ook het overige -veel grotere- deel van je hersens te gebruiken.
-
Fabel: Zacht werken kan niet in mijn baan
Iedereen kan zacht werken. Zelfs als je geen directeur bent. Ook als je wel directeur bent. Natuurlijk hangt de vorm van zacht werken af van je baan. Van je klanten. Van je vrije regelruimte. Maar van productiewerk tot raad van commissarissen: iedereen kan zacht werken. Zacht werken is wel maatwerk. Wat voor jou heel goed werkt, hoeft voor je collega of baas juist helemaal niet te werken. Je moet zien te achterhalen hoe de verschillende knoppen van zacht werken voor joú gedraaid moeten worden. Zodat je optimaal gebruik kunt maken van jouw energie. In jouw specifieke baan of functie.
-
Fabel: Zacht werken is voor luilakken
Grappig dat we gelijk denken dat je lui moet zijn, als je wilt stoppen met hard werken. Maar zacht werken is juist voor die loyale hard-werkende professional. En voor die managers en directeuren met werkweken van 70 uur. Zacht werken is voor iederéén die resultaat wil boeken. Op een manier die niet uitput, maar juist energie geeft. En ja, dat is soms best hard werken! Zacht werken is vooral slim. Want van te hard werken word je ziek. Het is niet haalbaar om non-stop te pieken. En het is zelfs schadelijk als je dat niet ziet. Langdurige uitval kost bakken vol geld. En sloopt relaties. En veroorzaakt soms zelfs blijvende lichamelijke klachten. Zacht werken is voor iedereen die dat wil voorkomen. Dat zegt niks over luiheid. Dat is juist slim!
-
Fabel: Ik heb geen tijd voor zacht werken
Dan is zacht werken juist iets voor jou! Met zacht werken leer je tijd maken. Altijd. Zodat je met energie kunt werken aan zaken die ertoe doen. Je niet meer verloren raakt in de waan van de dag. Maar bezig bent met die zaken die nodig zijn. Je bent niet bezig met een uitputtingsslag. Maar met je energie benutten. Zodat je met veel minder moeite meer resultaat kunt halen. Zacht werken is gemáákt voor jou.
-
Fabel: Als ik wil groeien in mijn werk moet ik wel hard werken
Dat was zo. En soms lijkt dat nog zo. Maar de tijden zijn veranderd. Ook de grote zakelijke markt weet nu dat mensen het niet volhouden op continue stress en drukte. De verzuimcijfers schieten de lucht in. En dat kost bedrijven heel veel geld. Overal ter wereld wordt herkend dat hard werken problemen veroorzaakt. Tegelijk is er -door al die snelle technologische veranderingen- wél steeds meer behoefte aan de continuïteit in inzet van professionals. Zacht werken is misschien gedurfd. Maar wel dé manier om langdurige inzet van hoog opgeleid personeel te waarborgen. En laten we eerlijk zijn. Je wíl zelf toch eigenlijk ook je capaciteiten zo goed mogelijk blijven benutten?
-
Fabel: Ik ben niet burned-out, dus heb ik niks aan zacht werken
Zacht werken is niet voor mensen die burned-out zijn. Sorry. Als je burned-out bent raad ik je aan hulp te zoeken bij je herstelproces. Daarná ben je van harte welkom! Of juist voordát je uitvalt. Want met zacht werken leer je werken op basis van je energie. Aan zaken die ertoe doen. Op een manier die je helpt moeiteloos je resultaat te behalen. Met alle tijd. Altijd. Zo voorkom je burn-out. Of kom je terug op niveau ná een burn-out.
Wil jij ook zachter werken?
Dat kan! Meld je HIER aan voor een gratis zacht werken scan voor jou of je team. Een zacht werken scan is een telefonisch gesprek van 30 minuten met mij. We bekijken samen wat voor jou de volgende stap is op jouw zacht werken pad.
[vcex_button url="https://flinkbc.nl/zacht-werken-scan/" title="Ja, ik boek nu een gratis zacht werken scan" style="graphical" align="left" color="pink" size="small" target="_blank" rel="none"]Ja, ik boek nu een gratis zacht werken scan[/vcex_button]
Liever eerst meer lezen?
Bestel dan HIER het boek "een zaak van zacht werken" van dr. Ir. Ellen de Lange-Ros, met een persoonlijk voorwoord van mij.
- Login om te reageren