50% van thuiswerkers ziek

08-09-2020

Thuiswerken speelt burn-out in de kaart. Kopte de Volkskrant vorige week. (*) Sterker nog, de voorspelling van de voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB), Theo Immers, is dat meer dan 50% van de werkenden binnen nu een half jaar uitvalt als ze nu geen ondersteuning krijgen.

Shocking!

Het geeft in elk geval aan dat thuiswerken een behoorlijke wissel trekt op je mentale gezondheid.

Maar ja, wat kan je eraan doen?

We zitten de rest van het jaar sowieso nog thuis vanachter onze laptop tussen de ontbijtkruimels aan de keukentafel ons werk te doen, nu het Covid virus nog niet onder controle is.

Hoe blijf je mentaal gezond?

6 belangrijke game-changers voor jou en je teamgenoten helpen je alvast:  

  1. Erken dat deze tijd lastig is. Voor jou, voor je collega’s, voor je teamleden. En praat daar dus over met elkaar.

Ja, via de video-bel-koffie. Niet met de bedoeling om alle problemen op te lossen. Maar wel om er een gewoonte van te maken om hierover te praten met elkaar. Iets met gedeelde smart.

Heb daar vooral ook een flinke dosis nieuwsgierigheid bij naar hoe mensen met deze thuiswerk situatie omgaan. Wie weet leer je iets nuttigs wat je zelf ook kunt toepassen.

  1. Zorg voor een duidelijke start-routine aan het begin van je werkdag.

Zo creëer je een overgang van privé-modus naar werk-modus.

Niet alleen fijn en duidelijk voor je omgeving, maar vooral ook ontzettend nodig voor je eigen grijze cellen. Je programmeert op deze manier je brein voor je werktaak. Je merkt na een paar dagen al een wezenlijk verschil in je focus en concentratie.  

  1. Begin je dag niet met regeldingen, maar met denk-werk.

De meeste thuiswerkers zijn kenniswerkers. De grootste valkuil die kenniswerkers hebben is dat ze de dag beginnen met het opstarten van hun emailprogramma en van daaruit aan regeltaken beginnen.

Je bent gelijk superdruk, maar komt vooral in een soort reactieve stand. Waar je -let’s be honest- met een beetje pech de rest van de dag niet meer uit stapt.

Bovendien ben je aan het begin van je werkdag vaak op je best. Zonde om die tijd -je gouden uren van de dag- te verspillen aan regeltaken.

  1. Werk maximaal 1,5 uur achter elkaar en neem daarna een korte pauze.

Ga weg bij je werkplek, loop een rondje door de tuin of in de wijk, drink wat water. Doe een rek of strekoefening en ga dan weer terug naar je werkplek om je werk te hervatten. Zo geef je je brein tijd om even prikkelvrij op te laden en te kalmeren. Hou je die grijze massa veel langer fit en energiek aan de gang.

  1. Neem die lunchpauze en ga naar buiten!

Ja, ook als het regent. Pluutje mee en zuurstof happen. Doet ook weer wonderen voor je brein en bovendien is beweging superbelangrijk voor je lichamelijke gezondheid. En lichaam en geest…. juist. Die zijn nauw met elkaar verbonden.

  1. Tenslotte, sluit je dag af met een duidelijke afrondings-routine. Sluit je pc af, en vooral, ruim em op! Uit het zicht dus. Ga een kwartiertje fietsen, wandel met de hond, haal een boodschap en kom dan thuis. Je brein weet nu dat je werkdag over is. En je gezin weet het ook. Vanaf dit moment ben je er weer voor hen. Aanwezig en al.  

Maak je je grote zorgen over een van je teamleden? Of misschien wel over allemaal?

Neem contact met me op! Als werkdrukexpert kan ik je team(lid) helpen met het terugvinden van balans, focus en gezonde werkgewoonten. Een mailtje is genoeg om een vrijblijvende belafspraak in te plannen.

Groet,

Marijke

PS: Het hele artikel lees je trouwens hier: https://www.volkskrant.nl/werken/al-dat-thuiswerken-speelt-burn-outs-in-de-kaart-hoe-voorkom-je-dat-je-opgebrand-raakt~b7d3c4a4/

Ontvang mijn blogs, nieuwe trainingsdata en tips voor een leven in FLOW voortaan rechtstreeks in je mailbox