Het Nieuwe Werken is méér dan thuiswerken

27-03-2017

Resultaat omhoog, ziekteverzuim omlaag

Stel je voor. Je flexibel-werken-kantoortuin is nooit meer overbezet. Jouw medewerkers halen fantastische resultaten. En dat lijken ze fluitend te doen. Het ene na het andere goede idee komt uit de koker van jouw team. Het ziekteverzuim in jouw afdeling is lager dan ooit in je organisatie is gemeten. Innovatief en succesvol, is dan ook de term die wordt gebruikt om jouw management te omschrijven. Klinkt goed, toch? Helaas is de praktijk anders en valt Het Nieuwe Werken behoorlijk tegen. Wat gaat er mis?

Wishfull thinking

De realiteit is anders. Je medewerkers zijn nieuwe werkers, dat klopt. Wat zoveel betekent als dat ze allemaal vaste thuiswerkdagen hebben. En in plaats van flexibel zijn ze hierdoor juist beperkter beschikbaar. En je hebt piekdagen op kantoor: alle dinsdagen en donderdagen zitten de werkplekken overvol. Fantastische resultaten? Mwah, niet echt. Je bent erg druk met iedereen met de neus in de juiste richting te krijgen. En er op te letten dat wel wordt gedaan wat nodig is. Fluitend? Nee! Het gemopper viert hoogtij, vooral na de laatste reorganisatie. Goede en innovatieve ideeën? Je droomt ervan! En het ziekteverzuim? Au, zullen we ergens anders over praten? Jouw managementstijl wordt door je baas “operationeel gefocust” genoemd. Je weet wel: niet strategische genoeg. En zeker niet innovatief. Je collega ligt veel beter bij de directeur. Je vermoedt dat hij er met de aankomende nieuwe functie vandoor gaat.

Verloren zaak? Welnee!

Een verloren zaak dus? Welnee! Sterker nog. Je hebt het perfecte beginpunt om te starten met iets ontzettend innovatiefs! Iets wat nog bijna niemand doet. Waar nog niet veel mensen van gehoord hebben. Maar waar de resultaten fantastisch van zijn!

Jij kan er nu voor kiezen om met jouw team te gaan zacht werken. Zacht werken is de tegenhanger van hard werken.  Met Zacht werken leer jij en je team werken op basis van je energie.  Aan zaken die ertoe doen. Je hoeft niet langer te rennen en te racen, want je leert hoe jullie in alle rust precies kunnen doen wat er nodig is. Met aandacht. Omdat je tijd genoeg hebt. Altijd. Omdat jullie tijd kunnen maken. Je ontdekt wat jullie in de weg staat. En waar jullie tijd en energie lekken. Zacht werken is samenwerken aan de visie en dromen van jullie organisatie. Niet later. Maar nu!

Met Zacht Werken haal je fantastische resultaten. Fluitend! Het ziekteverzuim zal dalen. En het werken wordt zoveel leuker! Jij en je team leren te werken op basis van je energie. Met superfocus. En zonder tijd te verspillen aan zaken die er niet toe doen.

Klinkt mooi? Dat is het ook. En je kunt nu al de eerste stappen zetten:

4 tips om direct toe te passen binnen jouw team

 1. Start NU met resultaatafspraken maken.
  Maak met elke medewerker in jouw team een gerichte resultaatafspraak. Wat levert deze medewerker op? Waar is hij verantwoordelijk voor?
 1. Laat de werktijden los.
  Maak afspraken over bereikbaarheid, en wanneer er een absolute minimale aanwezigheid nodig is (bv voor klantcontact), maak daar dan ook afspraken over. Samen. Met je team. En voor de rest? Laat het los. Jouw professionele medewerker bepaalt zelf wat zijn werk nodig heeft aan werkplek en werktijd. De kaders heb je net afgesproken. Voor de rest is het up-to-him!
 1. Help je medewerkers met zachter leren werken.
  Dat doe je door hen te helpen met het stellen van prioriteiten. Help hen focus te kiezen. Doe dat op een ondersteunende manier. Niet op een afreken manier. Help hem slim plannen. En nog belangrijker, leer hem te luisteren naar zijn energie en daarop te anticiperen! Stimuleer alternatieve werkruimtes en minder vergaderingen. Durf samen te zoeken naar hoe de balans in de werkdag er zo uitziet, dat je werknemer met stapels energie de juiste dingen oppakt. Het uitgangspunt: Wat als alles mogelijk is? Hoe zou je het dan willen regelen op het werk? Vind dat uit, en ga precies dát doen!
 1. Stuur op afgesproken resultaten en coach op ontwikkeling in zacht werken.
  Heb elk kwartaal een voortgangsgesprek. Hoe gaat het met zijn individuele resultaat? Waar loopt hij op vast? Waar heeft hij ondersteuning nodig? Hoe zit het met de balans? Kan jouw medewerker zachter werken? En zo meer resultaten halen?


Zacht Werken moet je leren

Zacht Werken implementeer je niet even in een middag. Je stapt in een ontwikkeltraject met je hele team, voor langere termijn. Maar de eerste resultaten zijn wél al direct merkbaar! Je kunt al kiezen voor een korte kennismakingsworkshop van een dagdeel voor jouw team, afdeling of organisatie. As teambuilding of inspiratiemiddag. Of stap in een programma van 3 maanden met je team of afdeling om de kneepjes van zacht werken onder de knie te krijgen. Coaching voor je team hoort hier vanzelfsprekend bij. Zelfs aan te vullen met een speciale module voor managers die willen leren hoe je leiding moet geven aan een Zacht werken team. Wil je all-the-way op gebied van zacht werken? Dan is een op maat gemaakt in company traject voor jouw hele organisatie of afdeling een goede optie.

Zachter werken met meer resultaat. Kan dat wel?

Klinkt mooi? Dat is het ook! Binnen 3 maanden staat je afdeling er compleet anders voor. Durf jij het aan? Ben jij klaar voor innovatie en succes? Maar vooral voor leuker werken en moeiteloos resultaten halen? Wil jij een afdeling waar iedereen graag wil werken? En wil jij dat jouw managementstijl je team direct naar grotere hoogten brengt? Meld je dan NU aan voor een GRATIS ZACHT-WERKEN-SCAN. Dat is een telefonisch gesprek met mij. We onderzoeken dan samen welke zacht werken stappen jij met jouw team kunt zetten. Zo kun je al binnen 3 maanden moeiteloos prachtige resultaten behalen.

En als bonus… gaat je ziekteverzuim al direct omlaag!


Ook zachter werken met jouw team? Meld je NU aan voor een GRATIS ZACHT-WERKEN-SCAN.