Haasten is als tijd opschrokken. Je leeft niet voor nu maar voor straks.

06-02-2019

Een prachtige uitspraak van Paul Loomans (auteur van ‘Ik heb de tijd’), die ik regelmatig door mijn hoofd hoor schieten. Als ik mezelf weer eens betrap op een tandje bijzetten. Of even wat sneller loop zodat ik niet te laat kom. Of wanneer ik nog even snel iets wil afmaken voor ik naar een volgende afspraak moet. Herkenbaar? 

Tijd te kort betekent harder werken

In het nu leven betekent dat je al je aandacht aan het nu schenkt. En dáár van geniet. En dus niet bezig bent met alles wat nog moet of later komt. In de praktijk is dat nog niet zo eenvoudig. Zeker als je een volle agenda hebt en een lange to-do list. En aan het einde van de dag nog steeds een stuk van je to-do list overhebt, maar onvoldoende tijd om alles op te pakken. De eerste impuls reactie is dan om harder te werken. Een tandje bij te zetten. Zodat je toch nog alles afkrijgt. 

Haasten en stress

Als je dat steeds vaker doet raak je gehaast en gestrest. En heb je geen tijd meer voor andere dingen die ook belangrijk zijn. Je merkt steeds minder op. Je krijgt last van tunnelvisie. Je raakt uitgeput. Hebt geen aandacht meer voor dingen die er ook toe doen. Overdag zwoeg je door. Je eet achter je pc. En ‘s avonds lees je ‘even’alle stukken waar je overdag niet aan toe kwam. Om daarna uitgeput op de bank te ploffen. Voor die verjaardag heb je echt geen energie meer. Sporten kan ook wel een keertje niet. En voor je het weet is er weer een week voorbij. En nog een. En nog een. Onbewust van de tijd. Onbewust van het nu. 

In het nu kun je kiezen

Het grappige is, in het nu lééf je. Voel je. Ervaar je. Geniet je. Of baal je. Heb je energie. Of geen energie. Doe je dingen. Of doe je niks. Als je je bewust bent van het nu kun je in elk geval kiezen. Altijd. Jij bent immers de baas over je eigen tijd. Niet je werkgever, niet je takenlijst, niet je gezin of familie. Jij gaat over het nu. Over waar je nu je tijd en aandacht aan wil schenken. Maar dat vraagt wél bewustzijn.

Hoe voorkom je dat je onbewust vervalt in het straks-denken? Dat je rondrent en bezig bent met van alles zonder bewust te zijn van wat je doet? Omdat er nog zoveel moet.  Hoe voorkom je dat je het nu opschrokt, omdat je focus op het straks ligt? 

Je lijf als instrument inzetten

Voor mij helpt het als ik me bewust word van mijn geren en gehaast. Op dat moment besef ik dat ik een keuze heb. Leef ik nu of straks?  Vraag ik mezelf dan af. Als ik mezelf betrap op rennen en haasten, kies ik voor vertraging. Langzamer lopen dus. In plaats van iets ‘even’doen, er de tijd voor nemen. Wat enorm helpt is me op dat moment bewust worden van mijn lijf. Hoe sta ik er eigenlijk bij? Hoe is het met mijn kaak? Staat die strak of is die ontspannen? Waar zijn mijn schouders? Opgetrokken of hangen ze lekker los? Voel ik eigenlijk mijn voeten op de grond? Voel ik de wind in mijn haren? Of de koude lucht van de airco? De warmte van die zonnestraal? Kortom, ik gebruik mijn lichaamssensaties om weer in het nu te landen. Dat verruimt mijn bewustzijn. Pas dan kan ik weer keuzes maken.  

Bewustzijn levert een brede blik op

Want als ik me bewust word van mijn lichaam, heb ik als vanzelf een andere focus. Een bredere blik. Weg tunnelvisie. Weg onbewust zijn. Ik ben dan in staat om mezelf af te vragen of dit is wat ik nu wil doen. Is dit werkelijk wat het belangrijkst is op dit moment? Heeft dit nu mijn tijd en aandacht nodig? Of kan het wachten?  Waar heb ik eigenlijk behoefte aan? Is er een manier waarop ik dat kan realiseren?  Het nu biedt oneindige mogelijkheden. Om te kiezen voor dingen die ertoe doen. Dingen die mijn werk echt nodig heeft. Dingen die ik met plezier oppak en waar ik energie van krijg. 

Wil jij ook vaker werken en leven op basis van je energie? 

Grijp dan elk moment waarop je jezelf betrapt op haasten aan om terug te schakelen. Stel jezelf dezelfde vragen als die ik me stel. Vertraag als je gehaast bent. Gebruik je lijf als instrument om weer in het nu te landen. Echt, het kost je maar een paar minuten van je tijd. En het levert je direct ontzettend veel ruimte en keuzevrijheid op! 

Wil je meer? Leer dan zacht werken®

Wil je echt werk maken van leven en werken op basis van je energie? Geen geploeter en gezwoeg meer, niet langer onbewust en uitgeput door het leven? Maar werken op basis van je energie waardoor je met gemak je resultaten kunt realiseren? Leer dan zacht werken. Zacht werken is de tegenhanger van hard werken. Maar vergis je niet, met zacht werken haal je keiharde resultaten. 

Ben je nieuwsgierig naar zacht werken? Wil je er meer over lezen? Schrijf je dan in voor gratis Zacht Werken & Relaxt Leven Tips en volg mijn artikelen vanuit je mailbox.