Apetrots

28-10-2019

Begeleiden van een Management Development traject. Dat was nieuw voor me. 

Wel eerder had ik managers gecoacht, maar dan 1 op 1. 

Maar nu was ik de begeleider van een groep van 12 managers van gemeente Amsterdam, in hun management development traject. 

Een traject van een jaar, waarin we maandelijks een leiderschapsonderwerp uitdiepten. Spannend! En zo ontzettend leuk! 

En nu zijn ze afgezwaaid.

Ze hebben het jaar erop zitten en allemaal hun certificaat ontvangen. 

Ik ben apetrots op wat ze hebben bereikt in dit jaar. 

En hoe we gezamenlijk een prachtig leertraject hebben neergezet. 

Een greep uit de leerresultaten: 

  •  Ik ervaar nu veel meer rust en ruimte in mijn leiderschap. 
  • Het lukt me veel beter om uit de inhoud te stappen en die aan mijn team van professionals over te laten, zodat ik veel meer in mijn rol van leidinggevende kan stappen.
  • Ik heb heel veel gehad aan de reflectie in de intervisie. Daar wil ik meer van! 
  • Ik ben niet de enige leidinggevende die soms worstelt. Het hoort kennelijk bij de rol! Het besef dat we allemaal worstelen in onze dagelijkse rol als manager, gaf veel opluchting.
  • Ik heb mijn grenzen leren trekken. Niet alleen maar gaan voor de organisatie, maar ook voor mijn persoonlijke verlangens en grenzen durven kiezen. Goed voor mij en ook goed voor de organisatie. Win-win dus. 
  • Nu ben ik niet alleen meer bezig met kennis en kunde, maar zie ik ook de strategische component. Ik kies er nu voor om mijn kennis te delen met mijn team. Daar word ik blij van, en mijn team ook. 
  • Ik wilde minder een academicus zijn, die altijd vanuit zijn hoofd opereert. Ik wilde meer mens zijn. Minder ratio, meer gevoel. Daar heb ik mooie stappen mee kunnen zetten dit jaar. Ik ga verder met de focus op mijn persoonlijk leiderschap.
  • Dit leiderschapstraject was een kadootje. Het heeft geholpen mijn energiemanagement op orde te krijgen en maakt dat ik nu kansen zie, en ze ook kan aanpakken.

Ja, natuurlijk! We hebben ook aandacht besteed aan Zacht Werken in dit traject.

Want Vitaal Leiderschap is Zacht Werken. 

Een vitaal leider weet hoe je balans aanbrengt in je werkdruk. 

Hoe je voorkomt dat je wordt meegesleept door de waan van de dag. 

Hoe je juist bewust keuzes maakt. Hoe je focus kunt krijgen en je aandacht aan precies die dingen geeft die er werkelijk toe doen. 

Maar ook hoe je je energie kunt managen, in plaats van alleen maar je to-do list. 

En hoe je dan toch -of juist- prachtige resultaten kunt neerzetten. 

En wat zeggen de deelnemers?

De Zacht Werken module is ontzettend goed ontvangen door de managers. Lees maar:

Vooraf dacht ik, wat een softe term dat Zacht Werken. Maar het bleek een hele goede methode om in balans te komen en te blijven. Leuk en belangrijk om mee aan de slag te gaan!” - Manager HR.

Hoewel ik dacht dat Zacht Werken toch niet zou gaan werken, bleek het juist heel concreet te zijn, met volop voorbeelden wat het realistisch en toepasbaar maakte. Ik heb er veel aan gehad en direct al concrete stappen kunnen zetten in mijn werk.” - Manager Advies

Ik was vooraf al enthousiast, maar ik vond dit een van de meest waardevolle onderdelen van het jaartraject, omdat de drang om altijd maar ja te zeggen zo groot is. Deze module gaf me een verdere bewustwording en concrete tools om daar mee aan de slag te gaan.” - Manager Facilitair

“Toen ik eraan begon dacht ik dat Zacht Werken niet gericht was op concreet resultaat. Maar ik heb Zacht Werken heel positief ervaren en juist wel veel concrete stappen kunnen zetten.” - Manager Data

Er komt een vervolg op Zacht Werken binnen Amsterdam. 

De Amsterdamse School biedt Zacht Werken nu aan elke leidinggevende en elke professional aan, die werkzaam is binnen gemeente Amsterdam. 

Heb je interesse, mail dan met de Amsterdamse School om je op te geven. Hier vind je meer informatie over de inhoud van deze training. 

Werk je niet voor gemeente Amsterdam? En wil je wel leren Zacht Werken? Dat kan! 

Ook voor andere organisaties bied ik Zacht Werken trainingen aan. In-Company. Als open inschrijving, of juist voor specifiek 1 team. Het kan allebei. 

Deze trainingen duren 1 hele dag en een terugkom-dagdeel.
Zo weet je zeker dat je toepast wat je leert, en extra reflectie krijgt op waar je tegenaan loopt in de praktijk. 

Meer weten over deze Zacht Werken In-Company training?

Stuur me een mailtje, dan ontvang je de informatie over de Zacht Werken in-Company training rechtstreeks in je mailbox.

Ik wens je een heerlijke zacht-werken-week toe! 

Marijke Hoekstra